Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/7891
Type: | Dissertação |
Title: | Dessalinização e uso integrado do rejeito salino para produção na agricultura familiar |
Authors: | Souza, Bruno Goulart de Azevedo |
First Advisor: | Dias, Nildo da Silva |
First member of the board: | Pizani, Maria Alejandra Moreno |
Second member of the board: | Lemos, Marcirio de |
Third member of the board: | Basílio, Flávio de Oliveira |
Abstract: | O semiárido brasileiro possui escassez de água, muitas vezes o acesso à água é através de poços tubulares, porém essas águas apresentam alto teor de sais. Visando a dessalinização dessas águas o governo federal criou o programa água doce para disponibilizar água potável as famílias. Entretanto, na dessalinização gera-se, além da água potável, um rejeito salino que, geralmente, não recebe qualquer tratamento ou destinação adequada. Uma pesquisa-ação visando a produção agrícola familiar utilizando rejeito da dessalinização como suporte hídrico foi desenvolvida em duas comunidades rurais do município de Mossoró/RN. A pesquisa-ação constitui-se de subsistemas integrados e sustentáveis visando o uso agrícola do rejeito dos dessalinizadores, os quais são: inicialmente, a água salina do poço é bombeada até a estação de tratamento; o rejeito gerado no processo de dessalinização é destinado para 2 viveiros de piscicultura construídos para a criação de tilápias (espécie tolerante à água salgada); o efluente da piscicultura, enriquecido em matéria orgânica, é armazenado em tanques de irrigação que, posteriormente é utilizado como suporte hídrico e nutricional no cultivo de plantas forrageiras e hortaliças orgânicas e; finalmente, a forragem produzida, com elevado teor de proteína, é fornecida para a alimentação e engorda de caprinos e/ou ovinos que, juntamente como a produção de tilápia e hortaliças garantem a soberania alimentar e nutricional das famílias e, ainda, pode incrementar a renda com a venda do excedente, fechando o sistema de produção ambientalmente sustentável. Os resultados mostram que há benefícios socioambientais do sistema de produção integrado utilizando o rejeito dos dessalinizadores, pois além de evitar a contaminação ambiental devido à disposição inadequada do rejeito, o sistema integrado garante a segurança alimentar e nutricional das famílias e, ainda a possibilidade de venda do excedente. O projeto contribui com as políticas de combate à desertificação do nordeste brasileiro e, principalmente, com a gestão e o uso sustentável das águas, podendo ser replicadas em outras localidades que dispões de estações dessalinizadoras |
Summary of document in foreign language: | The Brazilian semiarid has problems with water availability, often access to water is through tubular wells, but these waters have a high content of salts. Aiming at the desalination of these waters, the federal government created the fresh water program to make drinking water available to families. However, in desalination, in addition to drinking water, a saline waste is generated, which generally does not receive any treatment or adequate destination. An action research aimed at family agricultural production using desalination waste as a water support was developed in two rural communities in the municipality of Mossoró/RN. The action research consists of integrated and sustainable subsystems aimed at the agricultural use of the waste from desalination plants, which are: initially, the saline water from the well is pumped to the treatment plant; the waste generated in the desalination process is sent to 2 fish ponds built for the rearing of tilapia (a species tolerant to salt water); the effluent from fish farming, enriched in organic matter, is stored in irrigation tanks that are later used as water and nutritional support in the cultivation of forage plants and organic vegetables; finally, the forage produced, with a high protein content, is supplied for feeding and fattening goats and/or sheep, which, together with the production of tilapia and vegetables, guarantee the food and nutritional sovereignty of families and can also increase the income from the sale of the surplus, closing the environmentally sustainable production system. The results show that there are socio-environmental benefits of the integrated production system using the waste from desalination plants, because in addition to avoiding environmental contamination due to the inadequate disposal of the waste, the integrated system guarantees food and nutritional security for families and the possibility of selling of the surplus. The project contributes to policies to combat desertification in the Brazilian northeast and, mainly, with the management and sustainable use of water, which can be replicated in other locations that have desalination stations |
CNPq: | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
Country: | Brasil |
Institution Initials: | UFERSA |
Department: | Centro de Ciências Agrárias - CCA |
Program Name: | Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia |
Access Type: | Acesso Aberto |
URI: | https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/7891 |
Issue Date: | 15-Feb-2022 |
License Term: | CC-BY-SA |
Appears in Collections: | Mestrado em Fitotecnia |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BrunoGAS_DISSERT.pdf | 623.59 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.